Print this page

„СОВА" ИЛИ „ЧУЧУЛИГА"?

By  Мар 24, 2016

Всеки човек има свой хронотип. Всичко живо в природата преди нас, хората, е подчинено на действието на т. нар. биоритми - природни цикли, които имат различна продължителност:

• часов биоритъм

• месечен биоритъм

• годишен биоритъм

Хронотипът е часов биоритъм, свързан с ритмичните изменения на нашата биологична активност в продължение на 1 час.

Ако в продължение на един ден наблюдавате себе си, ще забележите, че в определени часове работоспособността ви намалява няколко пъти и се чувствате изморени. След определено време това чувство преминава и вие отново сте работоспособни. Тези циклични спадове на вашата работоспособност се повтарят няколко пъти за едно денонощие.

Ако вие сте „чучулига“,  вашата работоспособност е висока в ранното утро, когато ставате едва ли не на разсъмване, закусвате обилно и пристъпвате към работа. Затова вечер определено си почивате и мечтаете да си легнете и да се наспите.

Ако сте „сова“, всичко е обратно. Ставате късно, изпивате чаша кафе или чай, закуската не ви интересува. Затова пък привечер апетита и силите ви се възвръщат, вечеряте обилно и не бързате да си лягате. Часовете след полунощ са най-ползотворни за вас.Наставленията на диетолозите, че не бива да се храните слез 19 часа са глупости за вас, вие вечеряте около 22 часа.

Освен чучулигите и совите има още един хронотип —„гълъбите“. Те са дневен тип. Предпочитат дневната среда, не обичат да стават рано или да си лягат късно. Работоспособността им обикновено е най-висока от 10 до 12 и от 16 до 18 часа.

Разбира се, в реалния живот трудно могат да се намерят ярко откроени типове в чист вид. В някой случай те са по-силно изразени, в други – по-слабо. Има хора, които лесно учат нощем и такива, които запомнят най-добре прочетеното на разсъмване. Има и хора, на които е безразлично кога лягат и кога стават, стига да имат достатъчно време за сън.

От представителите на трите хронотипа най-трудно се адаптира към нормалния жизнен ритъм „совата“. Ако работи първа или втора смяна, „совата“ е работоспособна 2-3 часа, а като се прибере вечер в къщи, работоспособността й рязко се увеличава. За „чучулигата“ пък обратно – нощните смени са истински стрес.

Смята се, че хронотипа до голяма степен е предопределен наследствено и трудно може да бъде променен. Усилията на родителите да променят своето дете „сова“ много често са неуспешни, за това е добре да избират професиите си според своя хронотип. За „совите“ например най-подходящи са творческите, свободни професии.

Познавайки своя хронотип, всеки би могъл да избере най-подходящата професия и своя режим на работа, за да не заставя организма си да работи на границата на възможностите си.

Last modified on Четвъртък, 31 Март 2016 07:11
Login to post comments