Print this page

За живота, хляба и други неща

By  Ян 28, 2016

Много неща са се изписали за миналото. Историята се пише и пренаписва. Историята се тълкува. Променят се думички, променят се запетайки , променя се мястото на точката и многоточието. Не съм историк и не смятам, че имам правилно мнение за нещата, които са се случили преди да се родя. Та за това пиша само за това, което се случва днес, а утре хората,  които се занимават с история ще пренаписват,  променят и тълкуват.

Имам приятел, който е баща на две момчета – едното на 15 г., а другото на 3 г. Съвсем нормални хора, живеещи скромно в един апартамент 90 кв., все още не-получен по наследство. При тях живее и майка му. Баща му отдавна е в един по-добър свят. Та срещам този мой приятел, с видимо лош цвят на лицето и почти черни сенки под очите и водена от клюкарската си същност започвам да го разпитвам. Разбирам, че работи, но без договор. И това е години наред. Казвам му – търси си друга работа, бе човек, все някога ще се разболееш и все някога ще се пенсионираш … а той ми отговаря: Няма как да си търся друга работа. Почивам само в неделя, а през останалото време отивам на работа в 7 часа сутринта, затварят ни, в един цех и ни пускат отново вечерта в 7 часа. Сещам се, че това го прави „работодателя“ за да не го проверят и да го глобят. Моят приятел не се оплаква. Казва ми, че не взима много, но поне редовно му плащат.

Е, имам и друг приятел. Добре образован, работи на хубава и добре (за града, в който живее) платена работа. Изплаща кредит за жилище от 40 квадрата и още един за закупена на старо, ама много на старо кола. Всичко, романтично, което се сещате за старите коли, в този случай не е приложимо, защото колата не е антика, а просто своенравно същество, което постоянно гълта пари: ту за части, ту за дребен проблем при паленето, ту за бензин… Та този мой приятел, с добре платената работа взима заплата редовно, ако следиш осигуровките му в НОИ, а всъщност – от 5 число на месеца до 5 число след няколко месеца. Никога не се знае. Величина – неизвестна. Което пък води до постоянни разговори с банкови служители във връзка с поредната невнесена вноска по кредитите и до увеличаване на парите, които плаща в аптеките. Моят приятел не се оплаква. Казва ми, че не взима редовно заплата, но поне не работи за минималната, а и работи с договор …

Знам ли.. омръзнаха ми анализите, които ме убеждават колко сме добре, в сравнение с … точно толкова колкото са ми омръзнали онези реклами от типа „преди“ и „след“, при които двете снимки на слабо и дебело момиче са разменени… омръзна ми да се сравнявам с тези, които живеят по-зле от мен, вместо да се сравнявам с тези, които … живеят. 

Last modified on Четвъртък, 19 Май 2016 06:14
Login to post comments