Print this page

ЗА ЧИСТЕНЕТО НА ПРОЗОРЦИТЕ, ОГЛЕДАЛАТА И СТЪКЛЕНИ ПОВЪРХНОСТИ

By  Окт 04, 2018

Сигурна съм, че много се е изписало за чистенето на прозорците и огледалата в къщи. При мен проблема стана огромен, когато купих обзаведен апартамент. Нищо лошо де, но в хола бившите стопани бяха сложили масичка със стъклен плот.

Да уточня: разкошно изглеждаща масичка с бъбрековиден стъклен плот … кафяв. Придава ефирност на малкото помещение и си е точно на мястото. Но… това голямо „НО“ … Всяка сутрин ставам, още не съм отишла до банята и поглеждам стъкления плот. Прашен. Много … Особено лятото, когато стаята постоянно стои отворена. Хващам микрофибърна кърпа и препарат пръскам, чистя и доволна отивам в банята. Когато не грее слънце точно на плота съм доволна от резултата. Но когато грее… почти веднага забелязвам нови прашинки.

Не по-добре стои въпроса и с огледалата в къщи. Особено огледалото в банята. Трия старателно с препарат … после някой решава да се къпе, баня е все пак … и половин час по-късно огледалото изглежда … знаете как. Все едно е чистено миналия месец.

Да се оплача и от прозорците. Разбира се, веднага след като измия прозорците започва да вали дъжд. Това е винаги, без изключения. В началото се ядосвах, ама сега ако не завали направо се притеснявам. И въпреки, че живея на 6-тия етаж, прозорците изглеждат така, все едно някой е хвърлил с кофа кал по тях.

Накрая, тази пролет, ме спаси ново-отключила се алергия. Всяко зло за добро, ама това сте го чували 100 пъти. Та, тази пролет започна да ми става лошо от препаратите, които пръскат. Явно вдишвам частици от тях. Не твърдя, че са вредни. За парите, за които се продават, като имам предвид шишето и помпата, едва ли са сложили кой знае какво вътре: вероятно вода, вероятно малко спирт и със сигурност аромати. Е, на мен не ми е добре от ароматите.

Започнах да чета, да проучвам и да експериментирам. Накрая стигнах до следното:

  1. Огледалото в банята, след като изсъхне полирам с крем за бръснене, от тубичка, а не на пяна. Реших така, защото, ако ползвам пяната за бръснене на мъжа ми ще стане скандал. Правя го не по-често от веднъж на три седмици. Не скандала, а полирането на огледалото.
  2. Прозорците пръскам с вода, в която слагам крем за бръснене. Не спазвам пропорции, но слагам толкова колкото водата да придобие цвят на разредено прясно мляко. Пръскам, подсушавам с кърпа и после с микрофибърната полирам. Опитвала съм и с трико от стара тениска – пак става добре. Звучи бавно и трудно, но не е. След като се напръска стъклото с този разтвор остава мътно и трябва да се махне със суха кърпа. Това е. Преди месец направих това упражнение на външен прозорец, на неостъклена тераса. Имам предвид, че когато вали не го мокри директно. За сега прозореца е чист и свети като в реклама на съдомиялна.
  3. Проклетата масичка продължава да иска внимание всеки ден, защото постоянно е подложена на агресивно ползване. Но поне вече е веднъж на ден, а не преди всяко ползване.

Освен съвета, никога ама никога да не си купувате страхотна масичка с кафяв стъклен плот, имам още един: ако харесвате аромати си купете и сложете няколко капки в домашно приготвения препарат за миене на прозорци. И задължително опитайте домашния препарат за миене на прозорци…

 


Last modified on Петък, 05 Октомври 2018 06:23
Login to post comments