Print this page

ЗА СВОБОДАТА ДА ДОГОВОРИШ ЦЕНА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ ЗА БИТОВИ ПОТРЕБИТЕЛИ

By  Май 17, 2016

Много се говореше за либерализирането на пазара на ел.енергия за битовите потребители. Всичко, което чух ми беше много, ама много сложно и поради тази причина реших да седна и да изясня този въпрос. Сега ще ви опиша основните неща, които според мен трябва да преценявате. И ще се опитам това да е на максимално достъпен език.

Така. Започваме с фактурата. За да ви е по-лесно сканирам моята фактура, те такава каквато си е: измачкана от яд и с драсканици по нея…. От тук нататък ще говоря само за данните от моята фактура, за да не става объркване.

Фактурата за използвана ел.енергия съдържа: консумирана ел.енергия в киловат часа – колко сте изхарчили през периода, в моя случай 487 квч. /или 0,487 мвч./, снабдяване с ел.енергия – сумата без ДДС, при мен 52,64 лв.; следва разпределение на ел.енергия – това не се договаря и си плащаме задължително, в зависимост от това къде в България живеем – в моя случай на ЧЕЗ. Нарочно пиша само ЧЕЗ, всъщност това са две различни фирми ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ трейд … но не е необходимо да се натоварвате с такава информация.

След либерализирането на пазара и за битовите потребители на ел.енергия всеки може да отиде да си договаря цена с различни доставчици. Данни за доставчиците може да си намерите в интернет пространството. В момента аз плащам на ЧЕЗ 108,09 лв. за мегават час. Понеже не знам как е при другите доставчици, ви давам насока как сами да си изчислите цена, която плащате в момента за ползваната от вас ел.енергия, ако не сте към ЧЕЗ: 52,64 лв. делите на 487 мвч. и умножавате по 1000.

Решавам да изляза на свободния пазар и да си договоря друга, по-ниска цена евентуално с някоя друга фирма, да кажем договарям вместо 108,09 лв./мвч – 80,00 лв./мвч.

Какво се случва с моето потребление на ел.енергия?

80 лв.х0,487 мвч.=38,96 лв.;

към тази сума прибавяме такса „Задължение към обществото“, която в момента е 36,80 лв. или 36,80лв.х0,487 мвч.=17,94 лв.;

събираме едната и другата сума /38,96 лв.+ 17,94 лв./ и общо се получава 56,89 лв.

Следователно, вместо платените от мен 52,64 лв., ако бях излязла на свободния пазара и бях договорила много по-ниска цена на ел.енергията щях да платя 56,89 лв., тоест с 4,25 лв. повече. Разбира се тук следва и ДДС, но това няма смисъл да го коментирам.

Вие ще си смятате и може да направите друг анализ, но моят е следният: ако някой ми предложи цена на ел.енергия 80 лв. бих могла да се съглася да сключа договор с него, ако такса „Задължение към обществото“ е най-много 16,00 лв. Тогава за същото потребление на ел.енергия – 0,487 мвч. щях да платя 46,75 лв.

Само да припомня, че такса „Задължение към обществото“ е въведена с одобрен от КЕВР Правилник за потребление на ел.енергия. Това е такса, която не може да бъде променяна, освен пак от същите тези добри хора в КЕВР. Не четете в нета статиите, които ви убеждават колко е паднала цената на тази такса, защото … много преди да падне с левче беше вдигната двойно.

Едно бързо сравнение между моята фактура и цените, публикувани в сайта на ЧЕЗ за договаряне: за активна енергия дневна сега плащам 0,12724 лв. и за активна енергия нощна – 0,05427 лв. От сайта на същата фирма, виждам че имам възможност да договора „нови“ цени за битови потребители: за активна енергия дневна – 0,12724 лв. и за активна енергия нощна – 0,05427 лв. Разбира се, това трябва да прибавите и таксата… Не съм разглеждала другите доставчици на ел.енергия, но вие ще си ги проверите.

Сигурно в момента ви се струва сложно, но проиграйте на спокойствие сметките и … не позволявайте да бъдете лъгани. За сега предлагам колективно да се молим таксата „Задължение към обществото“ да падне … поне до 16 лв. иначе всички тези приказки за свободно договаряне на цената на ел.енергията за битови потребители … си остават само приказки.

Фактура за потребление на ел. енергия

 

 


 

Last modified on Сряда, 15 Февруари 2017 07:44
Login to post comments