Print this page

В старанието си да не сбъркам пропуснах много неща

By  Фев 10, 2016

Има хора, които грабят с шепи от живота. И живота им дава най-доброто, което могат да пожелаят. Поне така ми се струва гледайки ги от страни. Аз не умея. Аз се движа в релсите: работа, дом, понякога за кратко в някой спортен клуб. От време на време се ядосвам: защо не отидох там, когато имах възможност? Защо отказах да изляза на кафе? Защо … Ама това вече е минало и след задължителното заричане вече да не пропускам да се забавлявам следва отново същото влизане в релсите … После следва оплакване от лошото (или от хубавото) време, после от спрелите коли на пътя, после от песента на птиците, а после от липсата на пеещи птици, от това, че пак имам да чистя или че тъкмо съм измила прозорците и вали дъжд …

Накрая взе да ми омръзва да се оплаквам – мъжете няма да повярват на това изречение, ама си е чистата истина и реших да променя живота си. Е, не коренно и не рязко. Постъпих внимателно и предпазливо, но все пак за мен си беше крачка извън проклетите релси.

  1. Ден първи: купих си приготвена храна с незапомнящо се име. Оказа се, че е овче месо приготвено от калпав готвач, в лошо настроение. Беше хвърлил в манджата всичко, за което се е сетил, включително бадемови ядки, розмарин, грах и кашкавал. А … и една люта чушка. Ефекта от приключението ми беше поразителен – не вечерях, а на следващата сутрин стомаха ми беше прилепнал към гърба и облякох една отдавна забравена в дъното на гардероба ми рокля.
  2. Ден втори: обадих се на приятел, когото не бях виждала доста време. Видяхме се. Той се зарадва на срещата, аз също. Имаме уговорка пак да се видим. То вероятно е заради ефекта от роклята, за която ви споменах по-горе…
  3. Ден трети: записах се за скок с парашут. После се отписах. После пак се записах и за да не се отпиша отново взех и си платих таксата. Сега две седмици по-късно все още не съм скочила с парашут, защото обмислям завещанието си. Ще скоча, разбира се … все пак пари съм дала и то колкото за едни ботуши… Защо ли не си купих ботуши?!?!
  4. Ден четвърти: Реших да комбинирам несъвместими храни. Например люти чушки с ябълки и круши. В тази връзка открих нарязана на тънко ябълка с горчица. Опитайте. Прегълта се с водка, ама не е задължително. Направих си и шоколадова маска за лице /ще ви разкажа за нея друг път – мой патент е/ и се отпуснах във ваната.
  5. Петък: обадих се на позната, която просто не понасям и излязох с нея на кафе.Оказа се, много приятна идея, а към края на срещата направо се чудих какво толкова не съм харесвала в тази жена…
  6. Събота: отидох до близко място със забележителност, за което никога преди не ми оставаше време. Купих си кафе, разходих се…
  7. Неделя – вече не издържах на новите емоции, които си причиних и се отдадох на пълна почивка: чаша вино и хубава книга. Чак по някое време ми просветна, че имам мръсни дрехи за няколко перални, цял апартамент, който трябва да чистя --- и други подобни натоварващи ума ми неща. Но както казва Скарлет О`Хара: За това ще мисля утре.

Сега ще си кажете: Нищо работа, какво пък толкова е направила, та да се хвали? Така е, едва ли моите предложения за излизане от релсите ще променят коренно живота ви. Но със сигурност ще внесат малко пикантност в него. Може да се разочаровате, може и въобще да не ви трепне сърцето. Но поне ще сте опитали. Разбира се, не забравяйте да се забавлявате. Каквото и да работите не е необходимо да работите по 24 часа в денонощието. Открийте очарованието на днешния ден ... и на възможността понякога да не планирате утрешния.

Last modified on Четвъртък, 19 Май 2016 06:15
Login to post comments