Print this page

ЛИПСА НА ОРГАЗЪМ

By  Апр 06, 2016

Може би най-честото сексуално притеснение на жените е, че не стигат до оргазъм при полов акт.

В миналото жените са били учени, че единственият „правилен" и „добър" оргазъм е този, който произтича от вкарването на пениса във влагалището. Фройд е отговорен за тази представа, която сега не се одобрява. Оргазмът, последвал каквато и да е еротична стимулация, независимо дали от партньор или чрез мастурбация, е също толкова „правилен", колкото и произлизащия само от вкарването на пениса във влагалището. Въпреки това, много мъже мислят, че жената „трябва" да достигне оргазъм само при вкарването на пениса и се чувстват неадекватни (или че нещо не е наред на жената!), ако това не се случи. Много жени също искат или предпочитат оргазъм при сношението. Защо за толкова много жени той е трудно достижим?

Като за начало, преди да започне сношението, трябва да сте достатъчно възбудена. Някои двойки пренебрегват това. Смята се, че клиторът е най-мощният източник на възбуда. Удачно е се удължи любовната игра, за да сте сигурни, че сте силно възбудена преди проникването. Ако е необходимо, може сама или вашият партньор допълнително по време на полов акт да стимулира клитора или друго място от тялото, което ви възбужда. Някои жени може да се справят просто като намерят положение, което предизвиква по-силна генитална стимулация. Други постигат трика, като се концентрират в еротични фантазии.

Повечето от нас се срамуват и притесняват да поискат това, което желаят в секса, особено ако са били учени, че това е „лошо". Може да бъде трудно да поискате от партньора си да изчака преди проникването или да ви стимулира допълнително по време на сношението и толкова много от нас (включително и нашите партньори) се чувстват виновни от мастурбацията, че не могат да я извърша пред някой друг, било той любовник. Други се чувстват зле да поискат различно положение (особено ако то е по-малко задоволяващо за мъжете) или да си фантазират по време на секс с партньора.

Не можете да очаквате от партньора си инстинктивно да разбере каква стимулация ви доставя удоволствие. Повечето мъже казват, че биха предпочели малко помощ и обратна връзка с партньорката си, отколкото да налучкват „в тъмното". Не е необходимо да давате указания с думи. Можете да насочите ръцете на вашия партньор със своите ръце, като му покажете къде, как и колко стимулации ви възбужда най-добре.

Повечето жени могат да се научат да достигат оргазъм при сношение. Това често е въпрос на добра комуникация и споделяне на удоволствието в секса - проблемът рядко е физикален. Ако не постигнете успех със собствени усилия, консултирайте се със сексолог.

От липсата на оргазъм произтича и друг проблем. Ако се възбудите, но не стигнете до оргазъм, няма да се извърши обратното развитие и кръвонапълването и мускулното напрежение няма да се намалят. Това ви кара да се чувствате неудобно, незадоволно и неспокойно - особено влудяващо, ако партньорът ви блажено хърка до вас. Ако това се случва непрекъснато, задържането на кръвта може ма доведе до хроничен тазов дискомфорт и болка. Лечението на този проблем е да се убедите, че след възбудата вие и вашият партньор преминавате през целия цикъл на сексуалния отговор.

Малък процент от жените казват, че никога не са имали оргазъм. Опасно ли е това за тяхното здраве и връзки? Мненията се разделят. Някои експерти са сигурни, че има жени, които са задоволени сексуално и без оргазъм. Други еднакво твърдо заявяват, че липсата на оргазъм е вредна. Моето мнение е, че липсата но оргазъм е проблем само когато ви притеснява.


Last modified on Сряда, 07 Юни 2017 11:20
Login to post comments