Print this page

ПОВЕЧЕТО ОТ ЖЕНИТЕ НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИМАТ СОБСТВЕН ДИЕТОЛОГ

By  Ян 13, 2016

Повечето от жените нямат възможност да имат собствен диетолог. Това е и една от основните причини голяма част от тях да прибягват до непрекъснато изпробване на какви ли не безполезни диети, дочути от приятелки или видени в интернет; да се подлагат на нечовешки лишения; да рискуват дори красотата и здравето си и всичко това - в името на стройната и изящна фигура.

 

 „НЯМАМ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ И СМЯТАМ, НЕ СЕ ХРАНЯ ПЪЛНОЦЕННО. ТРЯБВА ЛИ ДА ПРИЕМАМ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ?"

Според съвременните проучвания четири от всеки десет жени приемат някакви хранителни добавки. Мнението на специалистите обаче е, че това е напълно излишно, ако консумирате храна, богата на полезни вещества. Добре е да знаете, че предозирането на някои от тях чрез допълнителен прием може да доведат до обратен ефект и дори да се окаже потенциална заплаха за вашето здраве.

Приемът на прекалено много витамин А например може да отслаби костите; излишъкът на витамин С е в състояние да предизвика стомашни болки и диария; бета-каротин добавките - да повишат риска от рак на белия дроб при пушачите, а излишъкът на калций в кръвта може да причини гадене, повръщане и калциево утаяване в сърцето и бъбреците. Освен това все още не е доказано със сигурност, че хранителните вещества в добавките са еднакви по състав и полезно действие с тези, които се съдържат в храните. Въпреки всичко понякога се налага да прибегнем до тяхната помощ, най-вече при доказани дефицити в организма. Освен това има състояния и периоди от живота, при които се налага допълнителен прием на витамини или калций. Лекарите препоръчват на жените, на които им предстои забременяване или вече са в начална бременност (първите 12 седмици) да взимат фолиева киселина под формата на хранителна добавка, за да намалят риска от вродени дефекти при плода. Майките пък, които кърмят е добре да пият витамин D.

Нашият съвет е: по-добре да се наслаждавате на здравословна и питателна храна, отколкото да се тъпчате с хапчета.

„МОГА ЛИ С ПОМОЩТА НА ХРАНАТА ДА НАМАЛЯ РИСКА ОТ РАЗВИТИЕ НА БОЛЕСТТА РАК НА ГЪРДАТА?"

Специалисти твърдят, че поддържането на здравословно тегло през целия живот значително намалява риска от рак на гърдата. Изобилието от телесни мазнини, особено в областта на корема, както и драстичното напълняване с възрастта увеличават риска от заболяване, най-вече след менопаузата. Ето защо е препоръчително да запазите индекса на своята телесна маса (ИТМ - Индекс на телесната маса. Изчислява се като се раздели теглото в килограми на височината в метри на квадрат. При мъжете за нормални стойности се приемат тези между 20-25, а за жените между 19-24) между 18,5 u 24,9. Най-лесно ще го постигнете като включите в дневното си меню повече сурови зеленчуци и плодове, пълнозърнест черен хляб, месо без тлъстини, пилешко, риба и нискомаслени млечни продукти.

Добре е да знаете, че прекаляването с алкохола също увеличава риска от поява на рак на гърдата, при това както преди, така и след менопаузата.

„НА ГЛАДНО ЛИ ТРЯБВА ДА СПОРТУВАМ И ДАЛИ МОГА ДА СЕ НАХРАНЯ ВЕДНАГА СЛЕД ТРЕНИРОВКА?"

Важно е едно - никога да не тренирате на пълен стомах! Добре е също така да не оставяте прекалено много време между храненето и тренировката - в противен случай понижените нива на кръвната захар ще ви накарат да се чувствате замаяни и без сили, от което следва, че тя няма да е толкова ползотворна и дори съществува опасност да се нараните. Така че добре е да се храните минимум два-три часа преди да започнете да спортувате.

Включете в менюто си храни с богато въглехидратно съдържание, за да покачите нивото на кръвната захар. След като сте приключили с фитнеса, също можете да хапнете някаква лека храна.

И запомнете, че трябва да пиете много течности преди и по време на тренировка и задължително след нея. Това е изключително важно за добрата хидратация на организма.

„КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗЯ ОТ НАПЪЛНЯВАНЕ ПРЕЗ МЕНОПАУЗАТА?"

Проучванията сочат, че самата менопауза не предизвиква покачване на теглото. Няколкото килограма в повече, които жените обикновено добавят към фигурата си през този период, вероятно се дължат по-скоро на обездвижването и значително по-бавната обмяна на веществата, която настъпва с възрастта.

Някои от обичайните странични ефекти на менопаузата също могат да бъдат в пряка връзка с диетата и тренировъчната ни програма. Постоянната умора, депресията и липсата на енергия може да са знак, че сме недостатъчно физически активни или се утешаваме от проблемите си с помощта на храната. Намаляването на нивата на естрогена, което се наблюдава по време на менопаузата също променя разпределението на мазнините в женското тяло.

Така жената в менопауза започва постепенно да се закръгля, да се чувства дебела и непривлекателна и да потъва във все по-чести депресивни състояния. В допълнение повишаването на теглото увеличава и рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания, диабет „тип 2" и високо кръвно налягане. Ключът за предотвратяване както на самото напълняване през менопаузата, така и на всички неприятни негови последици е в това да бъдете по-активни физически и да намалите приема на висококалорична храна, за да компенсирате забавения метаболизъм.


 

Last modified on Вторник, 20 Февруари 2018 14:08
Login to post comments