Print this page

КАКВО ДА ЯДЕМ КОГАТО СМЕ НА ДИЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

By  Ян 13, 2016

Основното при диетата за отслабване, за да бъде тя ефективна, е хем да ядем малко, хем да сме сити, хем в организма ни да постъпват всички необходими хранителни вещества, от които той се нуждае. И това съвсем не е толкова трудно, просто трябва да съставяме менюто си, като подбираме храни предимно от следните групи:

 

1. Мляко и млечни продукти. Наред с нетлъстото месо, тези продукти са най-важната, богата на белтъчини и ниско калорична храна. Включете в менюто си прясно и кисело мляко, обезсолена извара, немаслен кашкавал.

2. Месо, риба и яйца. Месото също е източник на белтъчини. Препоръчват се: нетлъсто птиче, говеждо и свинско, предимно задушено, както и кюфтета, но без добавяне на хляб в тях. Трябва да избягвате тлъстото телешко и свинско, месо от гъска и патица, пушено месо, както и нетлъсто месо, приготвено в обилна мазнина.

Чрез рибата организма получава ценни хранителни вещества, тя е лесносмилаема и нискокалорична.  Трябва да избягвате сардина, хамсия, херинга, консервирана риба.

3. Зеленчуци и плодове. Зеленчуците имат ниско съдържание на калории, но са богати на витамини и минерални соли. Ядат се в неограничено количество. Когато приготвяте салати, внимавайте със зехтина и солта, с които ги подправяте.  Задушени или варени, зеленчуците са храни, които засищат, те подсигуряват количеството в менюто.

Плодовете е добре да се похапват като междинни закуски. Избягвайте банани, грозде, кестени, фурми, смокини, сушени плодове.

4. Мазнини. Мазнините трябва да се използват в съвсем малки количества, но задължително трябва да присъстват в менюто. Например за овкусяване на салата е достатъчна една супена лъжица зехтин.

5. Брашно – има високо съдържание на въглехидрати и висока калорийна стойност. Включва се в менюто в ограничено количество и то винаги преди обяд.

6. Ориз и картофи – желателно е да се консумират не повече от веднъж седмично и то не като основно ястие, а по-скоро като гарнитура. Картофите задължително печени или варени.

7. Алкохол – приемането на спиртни напитки по време на диета е противопоказно. 

8. Безалкохолни напитки – можете спокойно да пиете кафе и чай без захар. Избягвайте плодовите сокове и газираните напитки.


Last modified on Вторник, 14 Февруари 2017 19:37
Login to post comments