مبل راحتی صندلی مدیریتی صندلی اداری میز اداری وبلاگدهی گن لاغری بازی اندروید تبلیغات کلیکی آموزش زبان انگلیسی پاراگلایدر مارکت اندروید خرید بلیط هواپیما دانلود آهنگ جدید آهنگ جدید آهنگ پروتز سینه پروتز باسن پروتز لب میز تلویزیون

Дрес код за пътуване с влак

By  Ян 30, 2016

Вече знаете, че от време на време пътувам с влак. За сведение на тези, които са пътували още като студенти, а от тогава е минало толкова време, че са сменили 4-5 коли купени на старо, ще припомня, че по ЖП-линиите се движат два вида превозни средства: мотриса и влак.

Ще ви разкажа накратко и за двете.

Мотрисите са с електрически врати, които се отварят и затварят автоматично.  Много е удобно. Не мислиш, трябва ли да затвориш или има още време и ще се качат други пътници и не се притесняваш, че може да паднеш от влака, ако затваряш докато той тръгва. Купетата са общи, което създава безброй възможности за запознанства. Настават едни приказки, едни коментари, завихрят се спорове за политика и за вчерашния мач на Ливърпул, после в зависимост от сезона се обсъждат зеленчуковите градини, слагането на виното, свинските пържоли и липсата на виното … Понякога с мотрисата се придвижват и хора, които току що са нахранили животните и изведнъж са се сетили, че имат да вършат нещо спешно в града. Тези хора се познават от следите, които остават, а в зависимост от животните, които са хранили в купето мирише на овце, на крави, на кокошки … Основната опасност, която ви грози, пътувайки в мотрисата е лятото, когато е валял проливен дъжд. Не знам от прозорците ли е или защото същите са били отворени докато е валяло, но на някои седалки има слой кал. Не се опитвайте да почистите с влажни кърпички, защото става още по-зле. Най-добре е да си откриете друго място за сядане. Аз реших въпроса кардинално: уших си торбичка от стари дънки, в нея нося книгата, която чета по време на пътуване; влизам откривам дребен проблем с чистотата на седалките, изваждам книгата сядам на торбичката и започвам спокойно да си чета… Докато не се случи онова, което ви разказах по-горе с разговорите с непознати по интересни теми.

Другото превозна средство е влак.  Има си отделни купета, има си и първа класа. Разговори се заформят по-рядко защото някак обстановката не предполага за това. Явно стените разделят хората. През зимата има вагон, който е студен и аз винаги попадам в него. Минава кондуктора и обикновено водим един и същи разговор: Това ли е най-топлия вагон?; Не, госпожо, ако искате да ви е топло отидете в предходния или следващия… А там наистина е много топло. Защо трябва да има по един студен вагон във влака не знам. Проблема на тези влакове е, че няма как да се качиш в тях, ако нямаш средна физическа подготовка, включваща гимнастика набиране на лост и катерене по въже. Стълбите са толкова високо, че понякога се чудя дали ще успея да стигна до първото стъпало. Набирам се с бързо ръце, следвана от постоянните подвиквания на кондукторите, че закъсняваме и от кумова срама, към пенсионерите, които са в същото положение се правя, че това е лесна работа.  Лесна ама друг път: високи обувки – 10-тина см., дамска чанта – около 5 кг., лаптоп – пак толкова, гореспомената книжка за четене… Паника настъпва и когато решиш да слизаш, защото дръжката, с която трябва да отвориш вратата на вагона е толкова ниско, че трябва да клекнеш. Освен това трябва да я завъртиш и да буташ навън, което поне при мен е свързано със страха, че ще се преметна през глава за радост на зяпачите. Тогава мъжете, пътуващи с влак стават много, ама много ценни, особено когато слизат от твоята страна на вагона. Ако слизат от другата – нито са мъже, нито са ценни…

Не искам да говоря лошо за БДЖ. Напротив – харесвам пътуването с влак. Интересно, романтично и свързано с хора, които иначе няма да заговориш. Написах ви всичко това, за да знаете, че когато пътувате с БДЖ  сте длъжни да сте облечени в много тъмни и много удобни дрехи, за дамите полите са абсолютно забранени, препоръчвам ластични дънки; саката също са забранени, защото ограничават възможността да се протегнете при качване; ниски обувки с връзки или лепенки – също удобни – никакви балеринки и други модерни обувчици, които едвам се държат на краката ви …… и задължително носете торбичка от стари дънки с книжка за четене, ако случайно попаднете в празно купе. Това е. 

Last modified on Четвъртък, 19 Май 2016 06:15
Login to post comments
  1. Актуално
  2. Популярно

Последвайте ни във фейсбук