Print this page

Козметичната хирургия и мастните натрупвания

By  Мар 17, 2016

Някои жени, които са нещастни от телесния си контур, създаден от разпределението на мастна тъкан, прибягват до нейното хирургично премахване. Въпреки че резултатите могат да се харесат, те не винаги са задоволителни, защото подлежащите кости трябва да бъдат покрити с известно количество мазнина и могат да изглеждат странно без нея.

Ако мастната тъкан се премахне, на нейно място повече не може да се натрупва мазнина, което променя контура на тази част на тялото. Хирургическото премахване на нежеланата мазнина (липектомия) е било извършвано, макар и не често, още в началото на миналия век. Техниката на изсмукване (известна като „свързана с изсмукване липектомия", обикновено наричана липосукция), която подпомага тази процедура, се е подобрила и добила популярност след 1960 г.

Кой е подходящ за липектомия?

Пластичните хирурзи наблягат на това, че липектомията не е лечение на затлъстяването. Когато се елиминира излишъкът от мастно натрупване тип I чрез диета или упражнения, мастните подложки тип II ясно се очертават. Ако се цели промяна в телесния контур обикновено се предпочита премахването на мазнината тип II. Най-често се третират бедрата, не само защото те са едни от основните проблеми, но и защото често могат да се очакват добри резултати. Понякога процедурата може да бъде подходяща и за брадичката и шията, гърдите, корема, рамената, прасците и глезените, пред и под мишницата.

Липосукцията е по-подходяща за хора, чиято кожа е все още еластична, за предпочитане под 35 години, защото кожата не се изпъва хирургично по време на процедурата. Ако кожата е по-малко еластична, може да се предпочете хирургическа липектомия, съчетана с кожно изпъване, или липосукция, последвана от изпъване на кожата.

Как да изберем хирург?

Този съвет е приложим, ако се нуждаете от какъвто и да е вид козметична хирургия. Струва си да последвате препоръките на приятел, който е прептърпял успешна козметична операция, или пък вашият общопрактикуващ лекар може да ви насочи към пластични хирурзи, известни с опита и компетентността си.

Струва си труда да „се помотаете", докато намерите хирург, на който чувствате, че можете да се доверите: някой, който слуша внимателно какво искате, отговаря на всичките ви въпроси, представя ви всички достъпни алтернативи, обяснява ясно процедурата и нейните възможни резултати, дискутира възможните усложнения и не се опитва да ви прати бързо на операция. Не забравяйте да попитате за цената на процедурата, упойката и престоя в болницата.

Хирургично премахване на мазнините

Липектомията и липосукцията обикновено се извършват в клиника под обща упойка (понякога местна за малки области). Вашият хирург ще ви каже какво може да очаквате по отношение на дискомфорта, нараняването и подуването, кога може да се върнете към работа или други дейности и дали и колко дълго ще трябва да носите еластична превръзка върху мястото на премахнатата мастна тъкан (в това отношение е много важно съветите да се спазват).

Запомнете, че липектомията не е лечение на наднорменото тегло. Запомнете също, че се цели подобрение, а не съвършенство. Ако се решите да я направите, стискайте палци и се надявайте модата за женските телесни форми да не се върне скоро към идеала па Рубенсовата епоха.
Last modified on Сряда, 19 Юли 2017 12:52
Login to post comments