Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Вторник, 26 Септември 2017

ПРОДЪЛЖАВАМ С ОСИНОВЯВАНЕТО

By  Май 19, 2016

Продължавам да ви досаждам с моите преживявания около осиновяването. Винаги съм се чудила на жени, които като забременеят държат да разказват на целия свят за хормоните си, подуването на краката и как и кога бебето е ритнало за първи път. Не, че съм ги осъждала за това, но се чудех как толкова не могат да си контролират емоциите и да не занимават всеки срещнат с чувствата си, с надеждите си и с несгодите на бременността.

Е, аз изпаднах в същото положение. Тресат ме нерви, ту съм щастлива, ту изплашена… и наистина досаждам на всички с притесненията си.

Сега предпоследната стъпка от процеса е направена. Трябваше да проведем три срещи със социални работници, за да им разкажем за нас двамата с мъжа ми. Предложиха да е в домашна обстановка, което мен много ме притесни.

Съсипах се от чистене, даже измих прозорците, а после през нощта валя, разбира се. Дойдоха жените, показахме им жилището ни. Бях много учудена, че не проверяваха колко прах има и къде. Това го казвам с ирония и подчертавам дебело, за да запомнят всички, които вървят след мен по тази пътека. Социалните работници не са дошли да ви изтезават и да ви упрекват за домакинските ви качества. Идват, за да преценят има ли място за детето.

Разбира се, прецениха че при нас има. Много държах да им обясня, къде ще сложим детското креватче и къде играчките на детето. То с играчките не е толкова тежък въпроса, защото всички които са правили дълго време опити да забременеят са натрупали достатъчно. Тъжно, ама факт. На всяка процедура купувах по някоя смешна плюшена играчка, за евентуалното дете. А когато ми връщаха по повече ембриони … по няколко играчки да има за всяко от тях.

Разказахме им за детството ни, за семействата ни, за това кога и как сме се запознали, кога сме решили да имаме дете, какво сме преживели заедно. Оказа се, че в съвместния ни живот, до тук, сме имали много тежки моменти, които от моя гледна точка ни сплотиха и ни направиха двойка. Как са ни преценили социалните работници – не знам, но ще разбера когато ме извикат да подпиша доклада.

Срещите с тях по-скоро ми харесаха. В момента, когато свалиш гарда и разкажеш на чужд човек за себе си и за мъжа, с когото искаш да отгледаш дете, в главата ти се избистрят нови чувства и … радост от това, че имаш човек до себе си. Че можеш да разчиташ на него и че той също е готов да отгледате дете заедно.

Вероятно това е най-трудното, когато тръгнеш по пътя на осиновител. Да свалиш гарда и говориш лични неща с хора, които не познаваш. Аз прескочих това още по време на ин-витро процедурите, когато щях да се пръсна от напрежение и … понеже никой не ни посъветва да говорим с психолог се наложи да говоря с други жени в моето положение. Това ме научи на няколко неща: първо че не съм нещо уникално, което никой друг не е виждал, второ – винаги има с кого да говориш, когато те тресат нервите и трето – късмета е нещо, което едни го имат, а други не и не е необходимо да страдаш излишно, ако си от вторите.

На всякъде, където прочетете, че вземането на решение за осиновяване е нещо лесно, появява се като лъч за спасение или прозрение, не вярвайте. Решението е трудно най-вече заради твърдението, което съм сигурна, че се върти в главата на всяка от нас: Ако ставах за майка, Господ щеше до сега да ми е дал дете. Тук се намесва мъжа ми, който казва: Ако не ставахме за родители, Господ не щеше да реши за нас, че можем да осиновим и отгледаме дете. Безпогрешна мъжка логика. Вие, които вървите след нас запомнете само неговата логика.

За сега сме до тук. Чакаме социалните работници да говорят и с поръчителите ни. След това ще оформят доклад и най-късно средата на юни месец ще бъдем вписани в регистъра на осиновителите. После ни очаква дългото чакане или бърза поява на нашето дете. Настройвам се за първото, но тайно се надявам да е второто.
Last modified on Сряда, 15 Февруари 2017 07:43

1 comment

  • Краси
    Comment Link Краси Понеделник, 06 Юни 2016 11:00

    стискам палци

Login to post comments
  1. Актуално
  2. Популярно